19 septembrie 2007

Atena

O poza face mai mult decat o mie de cuvinte, deci 20 de poze... cam cat 20.000 de cuvinte vechi (2 cuvinte noi).

Atena reprezinta latitudinea cea mai sudica pe care am atins-o pana acum in viata (aproximativ 38° nord, Romania fiind pe la 45°). Date fiind aceste conditii, un sfat bun pentru cei care doresc sa viziteze orasul vara e sa mearga cat mai de dimineata in aceasta aventura, pentru ca dupa 11:30 temperatura urca foarte mult. Marea e si ea aproape, deci indicele de comfort termic (temperatura+umezeala ridicate) o sa va dea niste palme dupa ceafa de nu o sa va vedeti.

Am stat doar 6 ore in Atena, cam de la 8 la 14. Oricum, Acropolis se deschide la 9, deci daca vrei sa-ti incepi ziua cu asa ceva trebuie sa astepti pana atunci.

Atena e un oras imens, si ca intindere, si ca populatie. are aproape 4 milioane de locuitori, cu tot cu suburbiile, miliarde de blocuri, vile, cladiri de birouri, hoteluri, monumente, etc.


Imagini luate de pe Acropolis:

Odeonul lui Herodes Atticus

Areopagul (bolovanul din centru-dreapta pozei) si vedere panoramica a Atenei
(se observa stratul de fum in zare, de la incendiile din Pelopones;
oricum, Atena e cel mai poluat oras din Europa)

Templul Athena Nike (Atena victorioasa - Just do it!)

Coloana pregatita de cutremur

Pe Acropolis se munceste de zor la restaurarea ansamblului. Nu stiu daca vor sa-l refaca la stadiul de acum 2500 de ani sau la unul mai recent. Aparent vor termina in 2019...

Parthenon-ul - si aici se munceste

Erechteion-ul

Macarale, rad in soare si langa Parthenon

Bucati de istorie ce asteapta reconditionarea si reamplasarea la locurile lor

Theseion-ul (templul lui Hefaistos, zeul mestesugarilor; astazi el ar fi zeul instalatorilor si al IT-ului )

Forumul roman (construit dupa transformarea Greciei in provincie romana)

Turnul Vanturilor, din Forumul roman

Toate ruinele de mai sus sunt din marmura. Marmura cat vezi cu ochii. Daca mergeti pe Acropolis, sa va luati incaltari anti-derapaj pentru ca pietrele pe care calcati sunt atat de lustruite de multitudinea de vizitatori ca au devenit lucioase si alunecoase (vezi imaginea de mai jos de pe Areopag - la fel e si pe Acropolis).


Terasa din Plaka (cartierul central). Ventilatorul din imagine imprastie stropi foarte fini de apa care, pe caldura aia, umezesc placut clientu'

Parlamentul Greciei

Hotelul de 5 fitze Grande Bretagne (cred ca i-au dat numele asta ca sa impace
si capra englezeasca si varza frantuzeasca)

Tramvaiul (metroul usor?) din Atena.
Data viitoare ma voi urca in el, sa vad daca are si jacuzzi...
Schimbare de garda la Parlament (mi-a fost mila de baietii aia, imbracati bine pe canicula si obligati sa stea nemiscati cateva ore, intre schimburile de garda)

This is Thermopyles!!!
Aici au luat spartanii o bataie glorioasa de la persi

Vedeam Olimpul la apus / Departe-n zari albastre dus...

Cu aceste poze se termina relatarea unei frumoase vacante grecesti.
Dupa Atena, am mai stat vreo 3 zile la plaja, fiind relativ morti de oboseala dupa atatea excursii prin tara ouzo-ului (hâc), a berii Mythos, a lu' tzatziki si a lu' suvlaki, a nisipului fin si incins, a caldurii sufocante si a peisajelor paradisiace.

Cand am plecat vremea era mohorita, ploua si era racoare. La intrarea in tara, o vreme la fel de "vesela" tinea parca sa ne reaminteasca ca "gata concediul! inapoi la munca!".

Niciun comentariu: