A treia zi a vacantei in Grecia a insemnat o excursie la "faimoasele" manastiri de la Meteora. Intre ghilimele am pus cuvantul utilizat de ghidusa noastra ori de cate ori vedeam ceva sau treceam pe langa vreun loc/monument "faimos, renumit". La un moment dat incepusem sa facem misto de ea, ca nu prea varia vocabularul: "si acum, stimati turisti, ne aflam pe faimosul drum national 75"; "atentie, in dreapta, crescand pe un sol pietros alcatuit din renumitii bolovani de Grecia, avem faimosii maslini, care produc renumitele masline grecesti, din care se extrage binecunoscutul ulei de masline"; "popasul urmator il vom face la celebrul Shell". In fine, mici rautacisme de oameni aflati in concediu :)
Faimosul munte Olimp (2900 m, cel mai inalt din Grecia) domina majestuos fotografia de mai sus, facuta din autocar (se pot remarca si reflexiile din geamul care se interpunea intre aparatul meu foto si proprietatile imobiliare ale colegilor zei).
Olimpul se afla cam la 20 de km de Paralia Katerini. Cum afara era foarte cald, marea aproape si umezeala mare in aer, in niciuna din zile nu am reusit sa vad Olimpul decat intr-o ceata, mai deasa sau mai vaga, cauzata de evaporarea apei marii. Cred ca motto-ul oricarei excursii in Grecia, in perioada iunie-august, poate fi "caldura si umezeala mare, mon cher!"
Drumul de la Katerini la Meteora a durat vreo 3 ore, timp in care am trecut prin cheile unui rau numit Tembi, care cica e cel mai important din Grecia, dar care mi s-a parut micut rau. La cat de des ploua acolo poate era de asteptat ca cel mai important rau sa fie cam cat jumatate din Dambovita pe timp de seceta.
Castelul de la Platamonas, aflat aproape de malul marii, la vreo 30 de km sud de Katerini, a fost construit de venetieni cu muuult timp in urma, in Evul Mediu, cam in perioada cruciadelor, cand cavalerii occidentali au venit prin Balcani, in drumul lor catre Ierusalim, pentru a se lupta cu musulmanii. Ma rog, cavalerii treceau prin Bizant si uitau uneori sa mai plece, spre nemultumirea localnicilor care credeau ca astia erau chititi sa ocupe teritorii musulmane, nu crestine!
Meteora te impresioneaza prin cadrul natural iesit din comun, in primul rand, si apoi prin manastirile amplasate in cele mai inaccesibile locuri cu putinta. Istoria spune ca, dupa ocuparea teritoriilor acestora de catre otomani, multi calugari ortodocsi s-au refugiat in locuri care de care mai greu accesibile. La Meteora, dupa cum se vede si din pozele de mai jos, era destul de greu sa manevrezi trupe... Am inteles ca la ridicarea acestor manastiri, dura cativa zeci de ani caratul materialelor de constructie si vreo cateva luni sa se ridice efectiv manastirea.
Stiu ca e un cliseu, dar imaginile nu surprind decat partial spectaculozitatea peisajului si a cladirilor...
Manastirea Marele Meteor, cea mai importanta din ansamblu...
Curtea interioara a Marelui Meteor...
Manastirea Varlaam... (cred)
Evident, si aici turistul este imbiat de un atelier de icoane aflat la poalele masivului sa cumpere iconite, suveniruri, brelocuri cu sfinti, etc. Preturile variaza intre 17.000 de Euro (pentru poarta pictata de mai jos, care in ciuda pretului nu face parte din patrimoniul national si nu riscati sa va umfle politia de frontiera daca va prinde cu ea in portbagaj) si 1, 2 euro pentru iconite foarte micute sau chestii cu magnet de pus pe frigider.
to be continued :)
15 septembrie 2007
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
2 comentarii:
pozele de aici imi plac si mai mult
ce faci, le pui dupa algoritm?
cele mai bune la urma? :)
da, urmeaza unele si mai faine... conform vechiului proverb romanesc "save the best for last" :)
Trimiteți un comentariu