10 august 2007

Alegeri horror

In Coreea de Nord s-a votat! Fratii din Nord ai fratilor lor din Sud au fost invitati frumos sa voteze, la alegerile locale, de catre conducerea de partid si de stat (banuiesc ca fraza utilizata, sau macar subinteleasa, a fost ceva in genul "daca nu iesiti la vot, va ia mama dracului!").

Indemnul se pare ca a dat roade, participarea la vot fiind de 99,8%! Deci se poate! Nu ca la noi, unde cetatenii isi permit sa friga gratare pe coclauri in zi de vot, desi increderea si respectul deosebit pe care il au pentru clasa noastra politica ar trebui sa-i impinga, practic, spre urne... Passons.

Avand o plaja larga de optiuni si putand alege pe reprezentantii Partidului Muncitorilor din Coreea (un fel de PCR) pentru mai multe functii, atat in consilii locale, cat si regionale sau judetene, coreenii de nord au facut alegerea logica si au votat cu cei care erau pe lista. Se pare ca nimeni n-a optat pentru vreun candidat care sa NU fi fost pe lista. Curios... A, am uitat sa precizez ca a fost o singura lista. Astea da alegeri simplificate.

Totusi, avantajul acestor alegeri e ca nu pot fi fraudate, fiind limpede ca e inutil sa plimbi cetatenii cu autocarul prin tara. Ca partid, mai mult de 100% nu ai cum sa scoti, iar daca ai scoate 101% ar fi deja dubios. Deci PCR-ul coreean s-a multumit cu 100%, cat a fost si scorul final obtinut la aceste alegeri. Rezultatul a fost anuntat imediat ce s-a terminat votarea (deci cu intarziere, ca se stia dinainte...)

In final, am totusi o nedumerire: care o fi traducerea corecta a denumirii biroului electoral central nord-coreean?
In engleza e Central Election Guidance Committee.
Comitetul Central de Dirijare a Alegerilor?
Sau Comitetul de Dirijare Centralizata a Alegerilor?

Oricum, are un nume bine ales.

2 comentarii:

Dan Anghel spunea...

Lasand la o parte ridicolul situatiei, prezenta la vot este obligatorie in Coreea de Nord, deci o prezenta la vot de 99,8% (sau o parte consistenta din ea, presupunand ca cifra reala e mai mica) poate fi privita si prin prisma asta.

roaitars spunea...

N-am verificat daca prezenta la vot e obligatorie in Coreea de Nord, dar daca asa este atunci 99,8% reprezinta un esec si prim-secretarii de partid din judetele codase ar trebui pedepsiti exemplar :D