07 august 2007

Ploaia

In sfarsit, ploua mai serios. De vreo 2 zile in Bucuresti (de noaptea trecuta mai ales) ne pica si noua ceva gratis din cer: apa.

In general pentru noi, europeni sau americani, ploaia are o semnificatie trista. Nenumarati scriitori au mentionat ploaia in operele lor si atmosfera perceputa ca fiind una mai lugubra, in contrast cu veselia adusa de soarele stralucitor.

Pe de alta parte, si la noi, in perioade de seceta, dar mai ales in regiunile unde ploile sunt rare in mod traditional (cum ar fi Africa, de exemplu), venirea ploii cauzeaza o bucurie de nedescris oamenilor, incantati ca plantele si animalele vor avea cu ce sa creasca, continuand astfel lantul vietii de la un an la altul. De exemplu, in Botswana cuvantul folosit pentru ploaie da si numele monedei nationale, pula, datorita importantei acordate ploii in viata oamenilor de acolo ("Cat e o paine?" - "Doua ploi jumate" - "E cam uscata...").

Dupa seceta crunta din vara asta, eu unul ma bucur ca ploua si sper sa o mai tina asa cel putin cateva zile, sa se mai umple pamantul de apa. La cum merg lucrurile cu clima asta, cred ca o sa ne bucuram in fiecare an cand o sa ploua mai serios...

Niciun comentariu: