09 august 2007

Cafteala pentru opinia publica

Horia Roman Patapievici are azi un editorial semi - interesant, cu care sunt semi - de acord. Pasajul esential, si care trebuie retinut, mi se pare asta:

" Opozitia opiniilor, cum stim, creeaza adversari. Trebuie sa existe, prin urmare, o limita a vehementei si, subsecvent, o limita a adversitatii, care nu trebuie sa degenereze in dusmanie. Ce este dusmania? Dorinta de exterminare. Acesta este lucrul pe care trebuie sa-l evite societatile, pentru a ramane normale - incurajarea incitarii la exterminare a oamenilor care exprima opinii aflate intr-un fel sau altul in dezacord cu opinia dominanta. "

Sunt complet de acord cu afirmatiile de mai sus, ba chiar doresc sa multumesc domnului Patapievici (multumesc!) pentru promovarea in spatiul public a unor idei in care eu cred foarte mult.

Din pacate, editorialistul se opreste la jumatatea drumului.

Deplange dusmania cu care sunt priviti "intelectualii lui Basescu" si atacurile virulente la care acestia sunt supusi de catre "o anumita parte a presei". Sunt de acord ca multe din aceste atacuri sunt josnice si nu merita atentie din partea unui om normal. Ba chiar si etichetarea lor drept "intelectualii cuiva" e exagerata, de parca un om nu poate avea niste pareri fara a fi automat subordonat altcuiva, care promoveaza aceleasi lucruri.

Dar H. R. Patapievici se opreste aici. Nici o vorba despre stigmatizarea dusmanilor poporului, oligarhii, hotii si banditii si in general oricine e de alta parere decat seful statului. Pai e corect? Parerea mea e ca, daca tot vrem sa aducem discutia la un nivel civilizat, sa cerem tuturor partilor implicate sa joace dupa aceleasi reguli. Altfel, se lasa senzatia ca unii au dreptul legitim, dat de un vot popular de exemplu, de a cataloga cum le vine la indemana pe diversi cetateni ai acestei tari, fie ei ziaristi, blogger-i sau alti incomozi.

Daca tot e sa promovezi o idee, n-o compromite prin partizanat, fii corect pana la capat.
Astept sa fiu contrazis, poate mi-a scapat mie ceva.

Niciun comentariu: