27 iunie 2007

Tony Blair se lasa de politica

Anthony Charles Lynton Blair pleaca azi. De la sefia guvernului Majestatii Sale si din parlament.

Este cel mai tare prim-ministru pe care au putut sa-l dea laburistii britanici, dupa ce au renuntat (prin 1994) la mare parte din prostiile socialiste invechite cu care au reusit sa stea 18 ani in opozitie, pana in 1997.
De altfel, in 1997 laburistii au administrat o infringere usturatoare conservatorilor, cum nu mai vazusera acestia din 1832! Intre timp, laburistii au mai castigat 3 randuri de alegeri, cu Blair in frunte.
E un personaj interesant, care a avut curajul sa renunte la dogmele socialistilor britanici, ce devenisera ridicole dupa 1990, si a adoptat un program mai liberal, abandonand povestile cu nationalizari si alte bazaconii, care i-au consacrat pe laburisti, si adoptand o atitudine mult mai prietenoasa fata de piata libera si capitalismul salbatic :)

Desi de-a lungul timpului s-a dovedit extrem de priceput in relatiile cu presa (vezi aparitia personajului in The Queen), in ultima vreme cota sa de incredere a scazut dramatic, motiv pentru care se si retrage, lasandu-l pe Gordon Brown sa preia sefia laburistilor si a guvernului britanic.

Se zvoneste ca Blair ar putea deveni fie mediator in conflictul din Orientul Mijlociu, fie ministru de externe al UE (sau cum se va chema jobul asta in final).

Niciun comentariu: