25 iulie 2007

Barbatii cam sunt condusi de femei in Romania

Un grup de cercetatori (de data asta romani - deci se poate, avem si noi!) a facut un studiu despre viata de cuplu in Romania anului 2007.

Dintre multiplele concluzii interesante care reies din acest studiu, una mi-a atras atentia, si anume cea referitoare la distributia rolurilor in cuplu atunci cand vine vorba de luarea unor decizii privind viata de familie.

Sursa: www.osf.ro

Dupa cum se observa, pentru majoritatea domeniilor mentionate, in afara de cei care spun ca iau decizii in general prin consens, exista o pondere mai mare a femeilor care conduc treburile casei.

Mai mult, intrand putin in fineturi, pentru primele 6 domenii - care presupun anumite cheltuieli pentru familie - se vede limpede ca femeile au o greutate mai mare in hotararile adoptate, ele decizand practic cum se cheltuie banii in casa. (sorry pentru formularea cu "greutatea" :)) )

In schimb la punctul 7 - care arata cum face familia rost de bani - mai degraba barbatii trebuie sa ia deciziile si sa se descurce.

Comentariu:

Iata cum se confirma o mai veche banuiala a intelepciunii populare: barbatul in general trebuie sa faca rost de bani si sa nu se bage la impartirea acestora pe capitole bugetare, fiind evident ca femeia se pricepe mult mai bine la cheltuit bugetul familiei. Acoperirea deficitelor bugetare este insa sarcina barbatului.

Experienta populara ne invata ca majoritatea deficitelor sunt cauzate de bugetul apararii - zis si de razboi - prin dotarea cu armament greu gen rujuri, farduri, ritzipitzi, creme, parfumuri, lenjerii finute, hainute , etc.

Ulterior apare bugetul educatiei si tineretului - incepand cu pampersi si suzete, carti, creioane si caiete si terminand, in cazul in care cuplul are fiica/fiice, cu o multiplicare a bugetului apararii de care am vorbit mai sus cu 2, 3, n... cam in al 13-14 lea an bugetar dupa pampersi. Daca e baietel, vezi doua paragrafe mai jos.

Pe langa aceste capitole de buget, cel alocat turismului, o data pe an, si infrastructurii din casa, o data la cativa ani, sunt totusi mult mai mici.

Notabil in Romania mai este si bugetul alocat alimentatiei si irigatiilor (cu bere), precum si cel destinat semintelor, pentru meciurile de fotbal (si capitolele astea se multiplica, daca cuplul are baietel, cand mai creste ala micu).

Iata asadar cator probleme trebuie sa faca fata guvernul familiei - sau consiliul de administratie, daca preferati - cu un prim-ministru, apartinand sexului deosebit de frumos, aflat sub influenta unor grupuri de interese, dintre care cele mai notabile sunt cele din industria modei si a parfumurilor.

Niciun comentariu: