31 iulie 2007

Grecia - pregatirea teoretica 1

Mai am mai putin de o luna pana plec in Grecia, asa ca ar fi cazul sa incep sa ma documentez despre tara pe care o voi vizita in curand, pentru prima data in viata. Nu de alta, dar ar fi neplacut sa ajung la Atena si sa intreb vreun bastinas daca stie cum pot ajunge la Colosseum, ca vreau neaparat sa ma pozez cu el! In plus, cum altfel as putea sa par mai destept (decat sunt de fapt) in fata prietenei mele cand o sa ma intrebe diverse lucruri legate de locurile pe care le vom vizita?

Ελληνική Δημοκρατία (adica Republica Elenă) este situata, asa cum ma asteptam, in Peninsula Balcanica, regiune alintata in trecut cu sintagma "butoiul cu pulbere al Europei". Se invecineaza cu Bulgaria, Albania, Turcia si FYROM. Daca nu stiti ce e FYROM, trebuie sa le multumiti grecilor, ca ei s-au impotrivit recunoasterii internationale a Macedoniei sub denumirea... Macedonia.

Desi in prezent Grecia este o tara de o putere politica, militara si economica relativ mica, ea este leaganul intregii culturi si civilizatii occidentale. Aici s-au nascut democratia, filosofia, teatrul, jocurile olimpice si Nana Mouskouri. Si multe alte lucruri care fac parte din viata noastra si pe care le luam for granted, uitand adesea cine le-a inventat. Daca stam sa ne gandim mai in profunzime la ce a insemnat Grecia antica ne dam seama de exceptionalismul aceastei regiuni, cu oamenii care au locuit-o si cu gandurile care le-au trecut acestora prin cap.

Beneficiind de o clima calda, favorabila, insulele din Marea Egee si tarmurile Eladei au dat nastere primelor civilizatii europene in Creta si Micene. Pentru a atrage turistii, cretanii si micenienii au construit numeroase palate, temple si morminte, ulterior daramate partial pentru a spori atmosfera de vechi si mister a zonei. In orice caz, trebuie retinut ca, desi ruinele care impanzesc Grecia seamana cu multe zone "moderne" din Romania, primele au fost construite cu peste 3.000 de ani in urma...

Apogeul civilizatiei antice grecesti a fost intre secolele VI-II i.Chr., cand Atena si Sparta au dominat peninsula, colaborand adesea in luptele contra Imperiului Persan. Au fost si perioade, indelungi, cand cele doua orase se bateau intre ele pentru dominatia lumii grecesti, lucru care ne aminteste de traditionala preocupare (balcanica?) referitoare atat la sanatatea caprei vecinului, cat mai ales la cea a vecinului insusi. Probabil ca micutii atenieni faceau exercitii de dictie la scoala cu "Sa crape capul caprei Spartei cum a crapat capra piatra sparta in Sparta".

Atena a dominat politic, militar, economic si cultural peninsula o buna perioada de timp, avand si un sistem de guvernare care s-a dovedit mai eficient decat celelalte: democratia. Democratia ateniana nu semana cu cea din zilele noastre, fiind restransa doar la cetatenii barbati liberi. Astfel, ea avea si plusuri si minusuri - respectiv femeile nu votau, dar nici sclavii sau cei eliberati din sclavie.

Razboaiele cu persii au prilejuit numeroase fapte de vitejie, descrise atat in cartile istoricilor greci, cat si in filme facute la Hollywood mai recent. Dupa aceste razboaie, Atena a ajuns sa domine lumea greaca, fiind liderul politic si economic al Ligii de la Delos, care s-a transformat treptat intr-un fel de Imperiu Atenian. Prosperitatea Atenei a atras numerosi dramaturgi, poeti, sculptori si arhitecti. De asemenea, marile opere ale unor filosofi precum Socrate, Platon sau Aristotel au fost scrise aici (mai putin Socrate, care n-a scris nimic, s-a bazat pe Platon pentru transcriere). Cei doritori sa-i cunoasca mai in amanunt vor trebui fie sa-i citeasca, fie sa astepte filmele dupa cartile respective...

Culmea expansiunii grecesti in antichitate a fost atinsa in vremea lui Alexandru Macedon, zis si cel Mare. Acesta a fost un tanar de mare viitor, care a confirmat rapid si s-a retras din activitate ca fotbalistii, pe la 30 si ceva de ani. Se zvoneste ca ar fi fost homosexual. A cucerit teritorii imense, i-a batut mar pe persi pe unde i-a prins, in special la Gaugamela, a facut o parada (fara nici o legatura cu homosexualitatea) pana in India, i-a invins pe toti si s-a intors pentru a muri de malarie.

Gloria Greciei antice a apus partial odata cu cucerirea ei de catre romani in 146 i.Chr. (sic transit gloria mundi).
Imperiul Roman, un fel de Statele Unite ale Antichitatii, au preluat controlul, dar au pastrat mereu un respect deosebit pentru cultura greceasca, carand la Roma statui, artisti si sclavi.

(va urma)

Niciun comentariu: